Gjør du alltid det du har lyst til?

Hvor god er du til å være spontan og handle på en impulsiv invitasjon? Hvis livet ditt er én lang rekke av gjentagelser og faste rutiner, skulle du kanskje prøve å koble av autopiloten?

Emma Johannson
Forfatter

Okei, det finnes virkelig dårlige spontane beslutninger. Som å “komme til” å kjøpe de der meget lekre skoene på et i utgangspunktet frynsete budget. Eller å ta en tribal tatovering på vei hjem fra byen klokken tre om natten. Men hvordan står det ellers til med spontaniteten? Er du god til å handle på impuls, eller er du bedre på å avvise, for hva-nå-hvis og hvordan vil de reagere på det?

En viss grad av spontanitet gir livet farge. Det er naturligvis forskjell på hvor mye man bryr seg om uforutsigbarhet i livet, men hvis hverdagen er én lang rekke av gjentakelser og faste rutiner, kan det være at du skulle prøvd å koble av autopiloten? Hvem vet hva livet har å by på hvis man bare gir det en sjans?

Du kan øve deg i å være mer spontan, uten at det behøver å koste hverken svette eller tårer.

Gi plass til det impulsive

Hvis hverdagen har faste rammer og man følger et skjema fra morgen til kveld, kan det vært vanskelig - hvis ikke umulig - å gripe en sjanse eller idé og oppleve noe nytt. Hva hjelper det for eksempel å ha en datingprofil hvis du egentlig aldri har tid og overskudd til å lete etter kjærligheten? For å gi plass til noe nytt, må du planlegge litt mindre og ha fokus på dine oppgaver og forpliktelser. Er alle like nødvendige, og er du fornøyd med å ha dem, eller ville du heller vært foruten? Det kan være at du for en gangs skyld skal la støvsugeren stå og heller gå deg en tur i skogen? Eller hva enn som faller deg inn. Din indre stemme vil motsette seg og gi deg skyldfølelse, men stol nå bare på at støvet også ligger der når du kommer tilbake. Unngå å planlegge i detaljer.

Les også: 7 små triks som booster kjemien på første date

Bryt vanene

Gjør du alltid det samme? Velger samme vei til og fra jobb, spiser måltidene dine på samme tid og sted hver dag. Bestem deg for å bryte vanene. Velg en ny vei, dra på picnic i stedet for den faste plassen i kantinen. Besøk et sted du ikke har vært før, eller har du kanskje en gammel venn du ikke har sett på lenge? Avtal å møtes over et glass eller en kopp kaffe? Finn på noe du kan gå å glede deg til i løpet av dagen. Her kan du være uenig og si at dét faktisk ikke er spontant eller impulsivt. Men vi jobber jo med saken, og å være åpen og positiv ovenfor forandringer er et stort skritt på veien.

Redd for forandringer?

Noen av oss hater forandringer. De er vanskelige, tidskrevende, de pusher deg ut av komfortsonen. Kanskje koster det penger… Men hvis noe strammer må man løse det - også hvis det er hverdagens skruetvinge av faste rutiner. Selvfølgelig skal man ikke løpe ut i alle mulige (og umulige) beslutninger som enda kan være forbundet med risiko. Valg har alltid konsekvenser. Å være så redd for forandringer at man aldri tør å gjøre noe impulsivt er også et valg som har konsekvenser.

Spontanitet er sexy

Når vi oppfører oss spontant, viser vi i virkeligheten vårt sanne jeg. Ved å følge en plutselig impuls var vi i forveien ikke vurdert og målt og veiet og planlagt. Det vil altså si at vi er mer autentiske og mindre strategiske. Når kollegaen igjen og igjen velger å underholde om sin sensitive tarmflora midt i lunsjpausen, og du en skjønn dag slår hånden i bordet og roper at nå kan det f…meg være nok med all den dritsnakken, ja da er du ikke akkurat strategisk: deres samarbeid blir fort en smule anstrengt en periode fremover. Men du er veldig autentisk! Og nettopp det å være ekte er regnet for å være en av våres mest tiltrekkende egenskaper. Autentisitet og humor - og humoren får også mye bedre vilkår hvis du gir deg selv lov til å være spontan. Så hvorfor ikke bare innimellom gjøre akkurat det du har lyst til?

Les også: 7 spørsmål du skal stille deg selv hvis du tror det er vanskelig å finne en kjæreste på nettet

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.