Slik kurerer du et knust hjerte

Hjertesorg er som et stort hull - du vil komme deg vekk og trygt i land så raskt som mulig. Et knust hjerte kan nemlig true din helse.

Emma Johannson
Forfatter

En brukket negl, en ødelagt korsbånd, en brukket arm... Men hva med et knust hjerte? Kjærlighetssorg kan føles fysisk smertefullt, det vet alle som har prøvd det, men i motsetning til andre anatomiske brudd, så vil heldigvis ikke hjertet brekke helt bokstavelig?

💔

Jo, det kan skje. Eller det skjer faktisk – heldigvis ekstremt sjeldent – hovedsakelig for kvinner over 60 år. Hjertet er lammet, det slutter å slå og venstre ventrikkel heves til bristepunktet. Det er nok stresshormoner i kroppen som kan få hjertet til å reagere på denne måten og tilstanden kan i utgangspunktet være livstruende.

Takotsubo heter det på Japansk, for det var en Japansk forsker som først oppdaget fenomenet, og han mente at hjertet med sitte hovedkammer lignet på en vaseformet felle, som fiskerne fange blekkspruter i - en takotsubo. I Vest heter lidelsen rett og slett Broken heart syndrome.

Stress eller en stor sorg, inkludert hjertesorg, kan føre til hjertesvikt, og symptomene er til forveksling lik en blodpropp: sterke smerter i brystet og kvelende fornemmelser. Når du blir alvorlig syk er det viktig at du går til sykehuset umiddelbart. Heldigvis starter hjertet å pumpe normalt igjen for de fleste mennesker, slik at de kan leve livet sitt igjen. Men hei! Hvordan går det, dersom det er kjærlighetssorg som opprinnelig forårsaket problemer? Vil det ikke skje igjen? Jo, det kan skje.

Derfor er kjærlighetssorg som et stort hull. Det handler om å komme seg bort fra den og på trygt land. Ikke bare for å unngå å bli påvirket av det Broken heart syndrome, men også for å unngå en traumatisk tilstand, som et knust hjerte kan gjøre med mennesker.

Men hva gjør du når du har blitt forlatt eller mistet din kjære?

Forskere i USA har vist, at hjertesorg aktiverer prosesser i hjernen, lik de som utløses når du brenner deg. Det er altså noe som skjer. Det er ikke "bare" en dyster og ulykkelig stemning som man føler seg maktesløs mot. Så på samme måte som en knekt negl, ødelagt korsbånd eller brukket arm, kan det repareres. Men du må få tak i et litt annet førstehjelpsskrin, når det er et sønderknust hjerte som trenger å bli helbredet.

1. Bruk hjernen

Alt i oss trekker i retning av å ligge i fosterstilling og gråte. Vi kretser rundt det med hjertesorg som en veps flyr rundt syltetøyet, og vi kan ikke snakke om eller tenke på noe annet. Men det er nødvendig. Ved å bruke hjernen på for eksempel et spill som sjakk, Sudoku eller Tetris, kan du blokkere hukommelsen din og skifte fokus. Soldater med krigstraumer har blitt brukt som metode for å bli bedre.

2. Bruk kroppen

Bevegelse og frisk luft gir ny energi og avleder tankene dine. Naturen er utrolig flink til å skape distraksjon, men det er også en effektiv gulvvask. Spørsmålet er hva hver enkelt av oss setter pris på, eller om det kan være rom for begge deler... Alt annet enn å bo under dyna eller se romantiske TV-serier kan anbefales.

3. Tenk i tid

Det er ingenting å virkelig å glede seg over når man er rammet av hjertesorg. Og likevel - det gamle ordtaket om at tiden leger alle sår, gjelder for eksempel ikke for folk som har mistet synet, hørsel eller bevegelighet. Men det gjelder ofte i kjæreste-saker. Sorgen blir mindre med tiden og den eneste ene-tittelen går kanskje over til en ny mann eller kvinne. Det er vanskelig å forestille seg det rett etter et samlivsbrudd, men gi det gjerne en tanke.

4. Gråt ut

Gråt inneholder noen hormonstoffer som fungerer som smertestillende og beroligende og det gjør det lettere å sove når du har grått skikkelig ut. Derfor kan det også føles lysere når du har grått litt.

5. Hold deg på matten

Alkohol, narkotika og trøstespising gir en her-og-nå befrielse fra all ulykke, men misbruk gir også selvtilliten en skikkelig trøkk, som et slag med en spade. Dessuten er det ikke bra for fysikken, og er det nok å håndtere å være psykisk nede? Jo, det er det.

6. Tid for selvpleie

Hvis det er en tid man trenger en oppmuntring, så er det nå! Et knust hjerte helbredes ikke av at personen reiser på ferie, får nye sko eller den nyeste nye telefonen. Men uansett. Å være sin egen beste venn, spesielt i en vanskelig situasjon eller periode er en utmerket strategi.

7. Kjenn på smerten

Det ville ha vært SÅ MYE bedre å være fri for dette! Enig! Definitivt! Men ingen kommer gjennom livet uten problemer. Noen ganger er det vanskelig, vondt og uforståelig, men ved å akseptere tilstanden kan det bli lettere å reise seg igjen. Det kan være en vanskelig kunst i det virvaret av følelser som kommer med et samlivsbrudd. En dag er du ulykkelig og handlingslammet, den neste er du rasende og fast bestemt på å rydde opp. La disse humørsvingningene passere som skiftende vær bidrar til å finne tilbake til det gode-gamle deg.

Les også: 7 spørsmål du skal stille deg selv hvis du tror det er vanskelig å finne en kjæreste på nettet

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.