Kjenner du de 5 kjærlighetsspråkene?

Berøring, gaver eller søte ord? Det finnes forskjellige måter å uttrykke sine følelser for andre på - og den ene er ikke nødvendigvis bedre enn den andre. Når du kjenner de fem kjærlighetsspråkene blir det lettere for deg å tyde din kjærestes - eller din kommende kjærestes signaler.

Emma Johannson
Forfatter

Du har utvilsomt stiftet bekjentskap med de fem kjærlighetsspråkene. Opprinnelsen av disse skyldes at vi som mennesker oppfatter og viser kjærlighet på forskjellige måter.

Noen er gode til å fortelle partneren, venner og familiemedlemmer hvor mye man bryr seg om dem. Andre foretrekker å hjelpe med å flytte eller kjøpe gaver i stedet for å sette ord på følelsene.

Snakker dere samme språk?

De fleste foretrekker å motta samme type kjærlighet som det de gir. Derfor kan det være lurt å snakke med sin partner om de fem språkene. Vi kjenner som regel våres eget kjærlighetsspråk, men er du i tvil, se tilbake i tid. Savnet du noe som barn?

Flere familieaktiviteter, ros eller kos? I så fall vil det typisk være det du lengter etter som voksen. Din partners kjærlighetsspråk er som regel det samme som hun/han selv gir. Vi har det nemlig med å gjøre noe for andre mennesker som vi selv kunne tenke oss. F. eks. hvis din partner ofte koser deg i håret, ja så vil han eller hun også gjerne koses litt der av deg.

Og blir vi bedre til å forstå hverandres signaler - og til å kommunisere samme språk - vil det styrke parforholdet og minske risikoen for konflikter.

Her får du en oversikt over de fem forskjellige kjærlighetsspråkene:

1. Verbal anerkjennelse

Det første språket er søte og rosende ord. Det har du helt sikkert stiftet bekjentskap til da du var liten - f. eks når dine foreldre roste deg for en tegning du hadde laget.

Hvis partneren din snakket dette språket er det viktig for han eller henne at du husker å sette ord på dine følelser og sier dem høyt. Har du vanskelig for å snakke om følelser, fordi det ikke er ditt språk, er det en god idé å øve.

Iboende seksuallyst har ikke noe å gjøre med kjærlighetsspråk, så sex og følelser skal derfor skilles fra hverandre.

Hvis det er din partners foretrukne språk, vil han eller hun bli glad og lyse opp. Så det er uten tvil verdt anstrengelsen, og du får noe igjen. Når vi mottar anerkjennelse er vi dessuten langt mer tilbøyelige til å gjengjelde det, og gjøre noe hyggelig for den andre parten.

Mange kvinner setter verbal anerkjennelse høyt på ønskelisten, og praktiserer det i høy grad med sine venninner. Du hører ofte to kvinner skryter av hverandre sine klær, eller på annet vis gir komplimenter. Det er langt mer sjeldent at du opplever - hvertfall i Norge - at to menn komplimenterer hverandres garderobe, kompetanser eller frisyre.

2. Berøring

Hvis du, eller din partner snakker det fysiske kjærlighetsspråket, er det viktig å ta på, kysse og kose. Fysisk kontakt er alfa-omega på dette språket, og det er lett å gjennomføre.

Et kyss, klem, å holde i hånden eller ha sex, er alle måter å vise sin kjærlighet på, og få sin partner til å føle seg elsket. Er dere ikke så nære kan du gi en klapp på skulderen eller forsiktig legge en hånd rundt hans eller hennes liv når dere krysser en vei. Mange menn antar at fysisk berøring er deres primære kjærlighetsspråk, fordi de har lyst på sex.

Sexlyst og berøring som kjærlighetsspråk skal dog ikke blandes sammen. Menn kan også lengte etter en omfavnelse, et klapp på skulderen eller å holde i hånden. Men tror han at hans primære kjærlighetsspråk er berøring, bare fordi han elsker og savner sex er det ikke nødvendigvis riktig. Ønsker han også fysisk kontakt når det ikke er sex på agendaen, er den god nok.

Iboende seksuallyst har ikke noe å gjøre med kjærlighetsspråk, så sex og følelser skal derfor skilles fra hverandre.

Hvis du vet at din partners primære kjærlighetsspråk er berøring, må du frem med labbene. Kose på ryggen, massere eller ligge tett, det er sikre vinnere. Gjør du det, vil din partner føle seg elsket.

3. Gaver

Det tredje kjærlighetsspråket er å gi gaver.

Snakker partneren din dette språket, vil han eller hun oppfatte en gave som et kjærlighetssymbol og føle seg elsket.

Å gi og motta gaver er konkret og forbindes automatisk med noe fint og positivt - tenk på hvor glad du ble som barn da du fikk bursdagsgaver.

Hvis din partners primære språk er gaver, ikke vent til en spesiell anledning med å fikse en liten ting. Og tanken teller mer enn prisen - så du trenger ikke flotte deg med dyre gaver i tide og utide.

Nesten alt du gir vil bli oppfattet som et utrykk for din kjærlighet. Har du f. eks oppdaget at han eller hun ofte mangler rene kjøkkenkluter, så kjøp en pakke med fem til 12 kr i matbutikken neste gang du handler. Det kan også være at du kjøper vedkommenes favorittgodteri eller en billig kjøleskapsmagnet når dere har vært på ferie.

Det er nesten ingen nedre grense for hva du kan gi. Det viktigste er at du gir med kjærlighet og omtanke. Alt teller - stort og lite - og kanskje det plutselig kommer noe din vei også?

4. Tid og nærvær

Det fjerde språket handler om å se hverandre inn i øynene og lytte uten å avbryte.

Her er det avgjørende å tilbringe tid sammen og være tilstede. Du behøver ikke sitte på fanget til kjæresten din, men vis at han eller hun er viktig. Har dere begge fulltidsjobb og fritidsinteresser kan det være vanskelig å finne plass til kvalitetstid. Prøv allikevel å avtale noen dager hvor mobilen blir lagt bort og hodetelefonene slås av.

Det er viktig at din partner merker at du prioriterer tiden dere har sammen. Hvis du selv har et annet kjærlighetsspråk, som f. eks berøring, kan du jo benytte anledningen til å bli klødd litt på ryggen mens kjæresten din forteller om dagen sin. Arranger weekendtur, en spontan frokost eller noe helt annet for å komme dette kjærlighetsspråket i møte.

5. Tjenester

Det siste kjærlighetsspråket vi skal gjennom er tjenester. Her skal man endelig ikke forveksle tjener og tjenester - førstnevnte har ikke noe med saken å gjøre.

Hvis din partner har dette kjærlighetsspråket er det viktig at du viser at du er villig til å hjelpe, og til å gjøre noe for han eller henne. Tjenester er nemlig et utrykk for kjærlighet.

Du kan enten ta oppvasken, støvsuge eller kjøpe det vedkommende mangler. Hvis du ikke vet hvor du skal starte, prøv med “er det noe jeg kan hjelpe deg med?”

“Det er nesten ingen nedre grense for hva du kan gi. Det viktigste er at du gir med kjærlighet og omtanke”

Det betyr ikke at du skal varte opp din partner dag og natt, men vær oppmerksom på at selv små tjenester kan ha større betydning enn du aner.

Hvis du dater en person som har tjenester som kjærlighetsspråk, kan du be vedkommende om å lage en liste over de viktigste tingene han eller hun gjerne vil ha gjort, eller trenger hjelp til.

For å lære dette språket kan det av og til være nødvendig å gjøre ting du ikke pleier - eller gjøre det på en annen måte. Er du f. eks. ikke vant til å re opp sengen, eller gjør du det litt for raskt og unøyaktig, kan du være nødt til å ta deg sammen og lære det igjen. For han eller hennes skyld. Til gjengjeld får du en glad kjæreste - og hvem vil vel ikke ha det?

Hvorfor er det viktig?

Når man er i et parforhold vil det alltid være opp og nedturer. Derfor er det viktig å kjenne sin partner og vite hvordan man best mulig takler nedturene. Kjærlighet kan tåle alt, men legger man ikke merke til den, står den ikke like sterkt.

Snakk derfor med kjæresten din, venner og familie om deres kjærlighetsspråk. Det gjør seg nemlig også gjeldende i andre type relasjoner.

En tenåringsjente var rasende på moren sin. Hun mente moren ikke lyttet til henne eller tok hennes problemer seriøst. Moren ble lei seg og foreslo at datteren skulle gå ut og kjøpe den vinterjakken hun hadde ønsket seg så lenge.

Forslaget gjorde datteren enda mer rasende, og konflikten tilspisset seg. Hadde de vært klar over at de hadde hvert sitt kjærlighetsspråk, hadde det aldri gått så galt.

“Det er viktig at din partner merker at du prioriterer tiden dere har sammen”

Datteren lengter etter sin mors nærvær og verbale anerkjennelser, mens morens kjærlighetsspråk derimot lente seg mer opp mot gaver og tjenester. Selv om begge hadde gode intensjoner og ikke ville hverandre noe vondt, endte det allikevel med konflikt fordi de ikke snakket samme språk.

Du kan unngå lignende situasjoner ved å snakke med partneren din og dine nærmeste om de fem kjærlighetsspråkene.
Man blir heldigvis aldri for gammel for hverken kjærlighet eller for å lære noe nytt…

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.