Kan man forelske seg i en man ikke har møtt?

Online dating kan øke følelsen av samhold, og mange sier at de har blitt forelsket allerede før de faktisk har møttes i virkeligheten. Men kan du virkelig skru opp for de varme følelsene med et klikk?

Emma Johannson
Forfatter

Meldingene kommer i én lang strøm - frem og tilbake. Telefonen er aldri lenger enn en armlengde unna, og den lette sms-flørten har blitt til drivende romantikk som flyter over som fet honning på havregryn. Klikk: - Åh de øynene! Det samme blikket som ungdomskjæresten pleide å sende. Og klikk: Er det ikke nesten litt komisk så mye man kan ha til felles, og vi har enda ikke møtt hverandre. Hvem skulle ha trodd det?

Mange forteller at de var stormforelsket allerede før de møtte mennesket i virkeligheten. Prosessen i online dating kan øke følelsen av samhold, og hverken skjerm, tastatur eller mus påvirker tiltrekningskraften i negativ retning - tilsynelatende tvert imot. Og det er jo ganske hyggelig å sitte der og skru opp for den varme gode følelsen med et klikk. Men er de følelsene reelle, eller er den trådløse forbindelsen faktisk i stand til å få mennesker til å miste fotfestet? Svaret må bli et rungende kanskje.

Forelsket i tanken

Hvis man har vært singel og rett og slett følt seg ensom gjennom lengre tid, kan tanken om å være forelsket alene være søt. Herfra er det ikke langt til å være overbevist om at du er det - stormforelsket. Men det er du ikke! Du har nemlig enda ikke tatt på han eller hun du dater online. Du vet ikke om hans eller hennes hud er myk og varm eller for myk og for varm! Du kjenner ikke hans eller hennes lukt, har ikke holdt hender - for å ikke nevne kysset. (7 av 10 kvinner dropper en mann hvis det første kysset ikke er bra.) Men andre ord er du nok mest forelsket i tanken om å være forelsket. Men hva holder deg tilbake fra å gå på date med drømme-personen?

Kjemien er god

Når du lar følelsene dine løpe fritt, svarer hjernene din med å sende ut masse hormoner, og spenningen kan kjennes i hele kroppen. Det er deilig, men kjemien er inni deg selv. Derfor kan kjemien mellom deg og din online date natuligvis også være super, f. eks. fordi dere har samme humor og er på bølgelengde fra A til Å. Og hvis dét ikke er et godt utgangspunkt? Kjemi og kjærlighet er imidlertid ikke helt identisk, men det er da en glimrende idé å utforske om de kan kobles sammen.

Les også: 7 gode vaner som gjør ditt kommende forhold bunnsolid

Den deilige fantasien

De fleste av oss har som barn og unge hatt mange forbilder. Musikere, idrettsfolk, skuespillere - og hatt romantiske fantasier om dem. Fantasien er som en eventyrlysten fetter som boltrer seg i alle mulige (og umulige) scenarioer. Men hjernens neurotransmittere tolker fantasien like godt som de tolker virkeligheten, og det vil si at hvis man visualiserer (f. eks ved hjelp av meditasjon), at man har funnet kjærligheten, vil det virke mye mer oppnåelig å finne den. Dessuten er det deilig å fantasere om den eneste ene, som kommer løpende imot deg i slowmotion. Det er selvfølgelig enda mer deilig hvis fantasien viser deg å ha hold i virkeligheten. Det finnes faktisk mange vidunderlige mennesker som løper i slowmotion…

Håpet om å finne den eneste ene

Håpet om ende opp i et lykkelig og livslangt forhold kan sannsynligvis være med på å forvirre oss, for når vår online date er snill og imøtekommende og pen og morsom, ja da tiltrekkes vi av den personen. Og forveksler tiltrekningen med forelskelse. Men gjør det noe? Det er forsket på at mennesker som har møtt hverandre online, generelt er mer åpne og ærlige ovenfor hverandre, enn par som har funnet hverandre på andre måter. Sannsynligvis fordi det er mindre stressende å møtes online enn ansikt til ansikt - og dermed blir det lettere å snakke sammen. Men går det for lang tid før dere møtes, blir det kanskje også lettere å idealisere hverandre og rosemale et bilde som det kan være vanskelig å leve opp til i virkeligheten. Så hvorfor ikke først som sist dra ut og kjenn etter om det som rører seg er hva du håper og tror det er?

Les også: Derfor er det en god idé å betale for datingprofilen din

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.