Denne fargen øker din sexappeal

Rød er kjærlighetens farge, men det er ikke nødvendigvis den som gjør deg mest attraktiv. Andre toner på fargeskalaen kan også gjøre deg mer tiltrekkende - og få fart på datingen.

Emma Johannson
Forfatter

Farger påvirker oss. Hvordan og hvorfor er det blitt forsket på gjennom hundrevis av år, men det er fortsatt ingen som kan si akkurat hva fargene gjør med oss uten at det er noen andre som sier noe annet. Det eneste alle er enige om er at rød er kjærlighetens farge. Samme farge som blod og ild. Lidenskap og andre store følelser kobles til fargen rød. Er det da røde klær man skal velge på en date? Muligvis, men andre toner på fargeskalaen øker også sexappealen din.

De fire primærfargene rød, blå, grønn og gul påvirker oss mest. F. eks. har et vitenskapelig studie vist at hvitvin smaker søtere i en rød stue enn i et rom med grønne eller hvite vegger. De kalde fargene (blå, grønn og lilla) får oss til å oppfatte et rom større, mens de varme (rød, gul og orange) gjør det mindre, men samtidig mer tiltrekkende. Nå handler det imidlertid ikke om interiør her, så hvordan påvirkes vi selv av fargene?

Hvis vi ser på evolusjonen, så tiltrekkes vi av rødt, så iført en rød skjorte eller kjole får du altså mer oppmerksomhet. Men flere undersøkelser indikerer at kulturell og sosial påvirkning gjør mer med vår oppfattelse av farger enn hva hjernen vår har lagret siden Adam og Eva. Sort betraktes i dag som veldig sofistikert, og i et engelsk forsøk var det den sorte fargen som ble dømt til å være den mest tiltrekkende. Eller mer nøyaktig: de menneskene som var kledd i sort hadde den sterkeste tiltrekningskraften.

Og hva uttrykker de andre fargene?

De røde kjærlighetsfargene

Den oppsiktsvekkende røde fargen stimulerer energi og handlekraft, men for mye av den kan også få oss til å være på vakt (noe som forklarer hvorfor trafikkskilt er røde). Rødt forbindes med lidenskap, romantikk og spenning, samt fest (jul) og høy temperatur (som f. eks. sinne og irritasjon). Rødt betyr ofte stopp, men samtidig så signaliserer fargen at du er sterk og lidenskapelig.

Naturens grønne farge

Den grønne fargen representerer sunnhet og frihet. Man snakker om den grønne ungdom, nettopp fordi grønn symboliserer ungdom og livskraft, men fargen forbindes også med sjalusi og generøsitet. Apropos uttrykket å være grønn av misunnelse. Grønn er fornyelse, en start-farge, og så regnes den for å være beroligende.

Den optimistiske gule

Solen er gul, gleden er gul. Det er noe muntert og optimistisk ved den gule fargen, som er den lyseste fargen, det menneskets øye kan se. Allikevel er gul en veldig påtrengende farge og hjelper oss til å få nye ideer og til å ta beslutninger. Kan det være derfor alle salgsplakater er gule? Iført gult signaliserer du at du har et lyst og positivt sinn.

Havets og himmelens blå

Den blå fargen er en klar favorittfarge, og mange kulturer rundt omkring i verden forbindes den med noe guddommelig. Det sies at blått beroliger og senker stoffskiftet. Det er noe tradisjonelt eller konservativt ved blått, men fargen forbindes også med renhet. Mange rengjøringsfirmaer velger en blå firmalogo.

Inn med orange

Fargen orange er en typisk “elsker-eller-hater-farge”, men om man liker den eller ikke: Den er inn igjen, og på de fleste mennesker virker den oppløftende. Den er en suveren farge til cafeer og restauranter, for den gir mennesker lyst til å være sosiale, og dessuten stimulerer den appetitten.

Den magiske lilla

Det er noe magisk og nesten spirituelt, men også noe barnslig ved lilla som sprer en eventyrlig stemning. Fargen symboliserer sinnsro og hjelpsomhet, men den var også en gang forbundet med makt og rikdom, idet den engelske dronningen Elizabeth I forbød alle andre enn den kongelige familie å gå i lilla.

Kul turkis

Blå eller grønn? Ja hvilken farge er det mest av i den luftige turkise, som minner om det nydelige vannet i et svømmebasseng? Fargen er samtidig både kul og feminin og symboliserer friskhet og renhet. Indianerne mente at steinen turkis hjalp sin eier med å slippe å få angst og bekymringer, samt med å treffe de rette beslutningene. Og det er jo aldri feil.

Les også: 12 tips som gjør deg (mye mer) ettertraktet

Spøkefull og søt rosa

Kan man forestille seg en maktperson, f. eks en politiker, som går på tv iført sterk rosa? Det ville faktisk egentlig ikke være en dårlig strategi, fordi fargen rosa sies å gjøre mennesker mer vennlige og mindre krigerske. I rosa signaliserer du at du er snill og lett å ha med å gjøre, men også at du er lidenskapelig og åpen for livets mer spøkefulle sider.

Brun, det motsatte av leken

Jord, sjokolade, kaffebønner… Den brune fargen er alt det motsatte av å være leken, den virker tvert imot rolig, alvorlig, praktisk og sikker. Det er noe pålitelig, men kanskje også litt alminnelig over brunt. Det kjedelige kommer man lett bort fra ved å matche med en mer rebelsk farge. En fin ting med brunt er at den nesten alltid skjuler flekker.

Grå og ubesluttsom

Det er morsomt at så mange forretningsfolk sverger til grått, for det er en sær, ubesluttsom farge. Kanskje fordi det nettopp derfor er en glimrende kompromiss-farge? Jo mer den grå tonen nærmer seg sort, jo mer spennende og dramatisk blir den, mens den i de lyse utgavene blir mer festlig og sølvaktig. Den grå fargen avslører ingen følelser.

Jomfruelig hvitt

Hvit er uskyldig, ukomplisert og optimistisk, men i undersøkelser blir (lyse) mennesker ikke sett på som spesielt tiltrekkende når de er iført hvitt. Kanskje kommer vi bare til å ligne for mye på legen, tannlegen eller farmasøyten? Eller er det også fordi hvitt forbindes med jomfruelighet og tilbakeholdenhet. I visse sammenhenger også med døden.

Sexy sort

Sort er den fargen som har fått flest sexappeal poeng i nylige undersøkelser, og derfor konkluderer forskerne med at kulturelle og sociale påvirkninger er sterkere enn våres arvelighet når det kommer til fargevalg. Sort absorberer alle andre farger og betraktes som sofistikert. Tenk bare på kvinnenes sikre kjolevalg, “den lille sorte” - eller “black tie event”. - En engelsk beskrivelse for en sammenkomst, hvor det forventes at man er ekstra pent kledd. For mye sort kan ha negativ innflytelse på humøret, men her er jeans og undertøy nok et unntak.

Les også: Derfor er det en god idé å betale for din datingprofil 

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.