7 gode vaner som gjør ditt kommende forhold bunnsolid

De fleste brudd skjer langsomt. Ikke eksplosivt med drama og dører som smeller. Men over tid, kanskje flere år, der man sliter på hverandre. Avstand og likegyldighet er den sikre veien til å få et forhold til å ta slutt. Omvendt kan gode vaner holde det varmt og godt. Her er de 7 beste.

Emma Johannson
Forfatter

1. Gi plass

Hvis vi skal bevare interessen for hverandre, må det være noe som kan utforskes – sånn som i begynnelsen da vi skulle bli kjent med hverandre. Det er en god idé å oppleve noe hver for seg, så begge to har noe nytt å bidra med. Gi plass. Dra avgårde når en av dere blir invitert på kanotur til Sverige eller venninnehelg på spa. Å sitte oppå hverandre hjemme får nysgjerrigheten til å forsvinne. Og vi ender med… å kjede oss.

2. Ha pauser i kommunikasjonen

Spar på dagens opplevelser og hendelser og gled dere til å fortelle dem når dere møtes. Det kan naturligvis skje noe som må deles med en gang, men en konstant flow av meldinger, telefonsamtaler og mailer til hverandre i løpet av dagen etterlater ikke plass til å kunne komme hjem og fortelle noe nytt, interessant og overraskene. Det er ikke nødvendig at vi konstant vet hva den andre gjør.

3. Ha ukomplisert og morsom sex

Dette punktet behøver egentlig ikke å utdypes, for hvor vanskelig kan det være?… Dessverre ganske vanskelig for mange av oss når hverdagen har tatt over makten og sengetøy heller har blitt noe vi vasker mer enn noe vi boltrer oss i. Bestill tid hos en sexolog eller terapeut hvis alt har blitt for passivt - og for vanskelig å snakke om.

4. Få kontroll på økonomien

Hvis vi er enige om hvordan vi bruker pengene våre, kan vi ta et lettelsens sukk og føle oss privilegerte i forhold til flertallet. Krangler om økonomi er en av de verste kjærlighets-knuserne, og det gjelder morsomt nok alle type inntekter. Men kan det også være sånn at jo mindre vi har å være uenige om, jo mer uenige kan vi bli? Et finansielt overblikk og en felles retning er bra for parforholdet. Det kan man ikke si om det motsatte!

5. Din partner er førsteprioritet

Kanskje en merkelig ting å si, for selvfølgelig er vår mann, kone eller kjæreste våres førsteprioritet. Og stod det ikke også helt øverst at vi skulle gi hverandre litt space? Jo-jo, men hvis vi konstant flyr og farter i hver vår retning og har andre planer enn å være sammen, så fungerer det jo heller ikke. Parforholdet må ikke ende som et punkt på en travel to-do-liste.

6. Gjør hverdagen hyggelig

En daglig gåtur arm i arm eller å drikke morgenkaffen på sengen. Det er så rett fram at det er til å le av. Men parterapeuter er enige om at små hyggelige hverdagsvaner er gull verdt. Vi snakker godt sammen mens vi går eller når vi tar oppvasken sammen. Det har noe å gjøre med at vi ikke samtidig ser hverandre inn i øynene, og at det er en distraksjon. “Kan du vær så snill sende meg håndkle” og “se hvordan trærne har byttet farge” er en form for pausesetning når vi har noe alvorlig å diskutere.

7. Respekter ulikheter

Ingen av oss er enige hele tiden. Vi kan ha forskjellige oppfatninger rundt politikk, kunst og kultur, forbruk, trening, ja hva som helst, og det kan føre til hete diskusjoner. Det gjør ikke noe så lenge vi husker å ha respekt for hverandres meninger underveis, og hvertfall hvis andre hører på. Respektløshet bør være totalt fraværende, fordi det får grensen for hva vi kan tillate oss ovenfor hverandre til å forsvinne. Derfor er det plutselig en høyere risiko for at vi selv forsvinner.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.