10 typiske selvbebreidelser - lever du livet til det fulle - eller angrer du på halvparten?

Blant alt det vi mennesker angrer på, handler det meste om nære relasjoner. Om kjærlighet og romantikk - spesielt den det aldri ble noe av.

Emma Johannson
Forfatter

Du våkner mandag morgen, som du alltid gjør. En rask dusj, frokost - så tar du tak i bilnøklene. Eller sjekker du reiseplanleggeren? Er det dumme toget forsinket nå igjen? Til og med innstilt?! Klarer du akkurat å rekke en tidligere avgang? Ut av døren kommer du. Klar for en ny dag, ny uke og i kveld skal du…

Bump! Du så han ikke da du kjørte forbi eller løp over veien? Han i den store varebilen som ikke hadde sjans til å svinge unna. Han som traff deg så du døde midt i alt. Det var ikke midt i alt i det hele tatt. Det var slutten.

Dette er heldigvis bare en oppdiktet makaber innledning, men ville du dødd i bevissthet om at du i det minste hadde levd det livet du fikk, fullt og helt?

Spørsmålet er relevant på en datingside, for blant alt det som vi mennesker typisk angrer på, handler det meste om våre nære relasjoner - om motet til å følge drømmene våre. Om kjærlighet og romantikk.

Læs også: Skal din inderligste drøm gå i opfyldelse?

Lever du livet ditt sånn som du ønsker, eller angrer du på halvparten? Eller det kvarte? Eller bare en liten del av det?

Her kommer 10 typiske ting man angrer på, og litt om kunsten å unngå dem:

1. Den store kjærligheten

Forlot du ditt livs store kjærlighet på et tidspunkt hvor det ikke føltes som om det var ditt livs store kjærlighet? Eller var det du som ble forlatt? Kanskje ble den store kjærligheten aldri utfoldet, men har levd et stille og hemmelig liv i hjertet ditt? Vi angrer mest på det vi ikke gjør, lyder er kjent sitat. Det evigvarende tenk hvis kan kjøre i en livslang loop. Men sånn forhindres også gleden i å kunne spire i nuet - og i et nytt forhold. Se realistisk på det: Ville din store kjærlighet også vært 100% fantastisk, eller har du malt et bilde av et vakkert luftslott der alt bare er fryd og gammen? Angeren står i veien for kjærligheten. Du må finne en mental tang og klippe deg fri fra fantasiens jerngrep.

2. Mot til å følge drømmen din

En ting man angrer på, som kan komme med alderen, er at man ikke tidligere hadde mot nok til å leve det livet man ønsket i stedet for å gjøre som andre forventet av deg. At man ikke fulgte drømmen, men lyttet til - og rettet seg etter - andres synspunkter. Som f. eks hva enn det nå var som fristet, så var det for farlig, for dyrt, for usikkert, for teit, uten perspektiv… - Hvorfor lyttet jeg ikke til magefølelsen? Hvor ble det av troen på meg selv? Hvis drømmen var å bli pilot eller reise jorden rundt med en kjæreste fra videregående, er det dessverre for sent når du har fått lesebriller og kjæresten er lykkelig gift med en annen. Det får du dessverre ikke gjort så mye med, men har du en annen drøm du kan gå etter? Gjør det.

Læs også: 14 forslag der giver dig den bedste start i et nyt forhold

3. Mer glad og lykkelig

Ikke ta livet alt for seriøst. Du kommer allikevel ikke ut av det i live! Sitatet stammer fra den amerikanske forfatteren og filosofen Elbert Hubbard og mange skulle nok ha fulgt hans råd. En helt vanlig ting å angre på er nemlig at vi har tatt livet vårt alt for seriøst. At vi ikke har tillatt oss selv å være mer glade, løsslupne og lykkelige. Hvordan kan det være så vanskelig å ha det gøy og se ting fra en humoristisk side? Men her er det trøst å hente, for denne selvbebreidelsen behøver ikke vare for alltid. Skyt den i senk ved å gjøre noe som er litt morsomt allerede i dag. Lett på stemningen med en lun bemerkning, dans mens du pusser tenner eller skal få tiden til å gå. Få andre til å smile.

4. Passet bedre på helsen

En litt bittersøt bemerkning er at folk føst begynner å spare når de ikke har noe å spare av. Det samme kan man si om helsen. Noen oppdager først hvor viktig helsen er når den ikke lenger er så god. Og det kan bli en stor selvbebreidelse at man ikke har tatt vare på seg selv mens kan kunne. Ingen er herre over sykdom, men en del sykdommer er livsstilsrelaterte og akkurat de har man jo til en viss grad innflytelse på. Små endringer i daglige vaner kan gjøre en stor forskjell, enten om det går på å bevege seg mer, drikke litt mindre eller spise litt annerledes. Store endringer kan selvfølgelig gjøre enda større forskjell.

5. Hva tenker de egentlig?

– Nei, nei, det går ikke an å gjøre ditt eller datt.. Hva vil folk tenke? Å bekymre seg over hva andre mener - og om de dømmer oss som tullinger, er en velkjent ting man angrer på. I nettdatingens første år holdt mange seg tilbake, for hva hvis noen du kjente oppdaget at du lette etter kjærligheten på nett? Ja, hadde ikke dét vært pinlig? 😉 … Men etterhvert som årene går, innser vi at det er ganske likegyldig, så fra den kanten kommer ingen fordommer. Den mest omsorgsfulle bekymringen kommer når vi kaster oss ut på dypt vann. Men ellers? Følg hjertet ditt, følg lidenskapen din og lukk ørene for hva andre måtte mene.

6. For mye jobb

Jobben tar alt for mye plass for mange av oss, allikevel er det en betydelig post på angre-kontoen når mennesker står i livets høst. Hvorfor ble ikke mer av den dyrebare tiden brukt på kjæresten, familien, barna, vennene? Var det virkelig så viktig å jobbe overtid i stedet for å være tilstede sammen med alle de som betød noe? Kunne det ikke også vært plass til noe mer meningsfylt? Balansen mellom å ha en ansvarsfull jobb - og kanskje jakten på å tjene nok - og ikke gå glipp av lykkelige stunder, risikerer fort å tippe over og en dag ender opp som anger.

Læs også: Ked af at være single? 5 grunde til, at du har de bedste odds for at finde kærligheden

7. De gode gamle vennene

Mange av oss angrer på at vi ikke har vært i stand til å holde kontakten med gamle ungdomsvenner. Ah ja, vi flyttet fra hverandre og ble for opptatt… Det er forsket på at folk som generelt utsetter oppgavene de har, altså alltid drar ut tiden før de starter med det som skal fikses, opplever markant større anger på områder som f. eks. utdannelse og sosial omgang med venner og familie, foreldrerollen og økonomi. Hvis du er verdensmester i å ta snarveier, betaler du sannsynligvis også prisen for det en dag. Hvorfor ikke bare ta opp kontakten med noen av de gamle vennene med en gang? Det har aldri vært lettere enn nå.

8. Begrav stridsøksen

Hva var det som skjedde? Et lite gjennomtenkt ord? En avlyst avtale? En diskusjon som sporet helt av, eller noe som bare var så skuffende at det halve kunne vært nok… Det skjer at vi blir uvenner også med nære venner og familiemedlemmer og snur ryggen til hverandre i årevis. Kanskje resten av livet. Ingen form for diplomati eller forsøk på megling ser ut til å løse problemet og plutselig en dag er sjansen forbi. Men dét angrer mange bitterlig på. At de ikke begravde den tåpelige stridsøksen og fikk gjenopprettet harmonien. Hva var det egentlig som var så ufattelig vanskelig å legge bak seg på bekostning av et helt livs deprivasjon og ekskludering?

9. Den indre stemmen

Intuisjon - eller magefølelse - kan man også kalle den indre stemmen, som kan advare om at man er i ferd med å ta feil avgjørelse. Og selv om vi tydelig fornemmer den, velger vi allikevel å ignorere den. - Det går sikkert fint… Men ofte, veldig ofte, har den indre stemmen rett, og vi angrer på at vi ikke lyttet til den. Feil avgjørelser kan forfølge mennesker et helt liv, selvfølgelig i mer eller mindre grad avhengig av hva det handler om. Men er det kjærliget - eller tapt kjærlighet - innblandet, kan de bite seg fast. (Gå tilbake til punkt 1). Moralen er vel egentlig at det lønner seg å lytte til den indre stemmen. I det minste å diskutere litt med den?

10. Åpen om følelser

En sykepleier fra Australia, Bonnie Ware har i mange år lyttet til døende mennesker og samlet de siste tingene de angret på i en bok, The top five regrets of the dying heter den. Den røde tråden er at mennesker kort tid før deres død angrer på at de ikke hadde mot nok til å uttrykke deres sanne følelser når det virkelig gjaldt. Hvem kjenner ikke til det å undertrykke følelsene sine for fredens skyld? Eller fordi det ville vært strategisk uklokt - eller fordi det er alt for skremmende å si hva man virkelig mener og føler i en gitt situasjon? Nei, da er det visst bedre å legge lokk på det. Men hva hvis det fører til et middelmådig liv, langt fra det man egentlig drømmer om?

Læs også: 5 tips der rusker op i dit mod

Helt seriøst, hva er det du ønsker deg? Hva vil få deg til å føle deg lykkelig? Kunne det vært en kjæreste som du kan dele resten av livet med? Og hvis du ikke gjør ditt ypperste for å få drømmene dine til å gå i oppfyllelse… Vil det da komme en dag hvor du angrer?

Læs også: Derfor er det en god idé at betale for din datingprofil

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.